20. Piening, dyrlæge (grav nr. 325)

Dyrlægen Julius Piening ejede gården Karlsminde, Roskildevej 110. Han var født i 1869 og blev gift i Smørum Kirke i 1897 med Anna Berthine f. Worm, datter af jordbruger Rasmus Anton Worm. Julius blev kun 48 år, og hans kone var enke i 27 år. Døtrene Elna og Paula blev gamle – begge 90 år.

Familien stammer fra Johannes Theodor Adolf Piening f. 1829 i Oldenburg, Holsten. Som dyrlæge passede han bl.a. heste på Vridsløselille-fængslet. Han var gift med Mine Henriette f. Jacobsen. Deres bolig, kaldet Dyrlægehuset, lå ved siden af C.M. Rasmussens udlejningsejendom over for Linde Alle.

Efter Julius’ død solgtes Karlsminde i 1920 til Ole Olsen, og enken købte en kaffeforretning på Taastrup Hovedgade. Forretningen blev siden overtaget af hendes datter Elna.

Elna og Paula gik på Kastrups Skole. Det var en privatskole ved fængslet ledet af fru Kastrup. De havde flere lærere ansat som timelønnede, og fængselspræsten underviste i sprog. Det kunne man ikke få på kommunens skole, så børn blev forberedt til den private skole, realskolen i Taastrup. Eleverne var funktionærernes og de velstilledes børn.

Elnas søn Jørgen havde ingen efterkommere. Den anden søn Gorm er begravet i sin kones familiegravsted på Midtsjælland.

Paulas mand Carl var konditor og rejste til bl.a. Wien for at hente inspiration til kageopskrifter. I 1920’erne havde han tre konditorier, som bl.a. solgte is med chokoladeovertræk. Man havde ikke køleskab og fryser men holdt varerne kolde med isblokke fra en fabrik. Paula solgte konditorierne i 1949.

Carl forærede Paula et maleri, som nu findes på Glostrup Lokalarkiv. Det var malet af hendes yndlingsmaler Jørgen Windfeldt-Schmidt, som boede i Glostrup. Maleri viser Paula med datteren Tove, der giftede sig med Horst, tysk soldat, under krigen. Han kom i fangelejr i Italien og blev siden ansat i den amerikanske administration og flyttede til Karlsruhe i Baden-Württemberg. Dér blev han programleder i Amerika Haus, som var den amerikanske administrations kulturelle spydspids, for at skabe demokratisk tankegang og aktiviteter i Tyskland og Østrig. Datteren Heide blev født i Karlsruhe. Da der blev rationaliseret med de kulturelle midler, mistede Horst sit job. Tove lånte penge af sin mor, så hun kunne købe et mejeri i Studiestræde, som hun hadve indtil 1986. Tove Grunz blev bisat fra Timotheuskirken i Valby i 2008. 

Skrevet af Jørgen Nielsen