Læsekreds

Læsekreds 2024 i Rytterskolen

ved sognepræst Marianne N. Kristensen.  Alle er velkommen.

 

7. februar, Lars Saabye Christensen: En tilfældig nordmand

”Den fulde og hele sandhed om Gordon Mo” lyder undertitlen til en af Norges store nulevende forfattere, som har skrevet en roman om en tilfældig nordmand. Hovedpersonen er embedsmand i landbrugsministeriet, og han har passet sit job, som forventet af en embedsmand; men en dag krakelerer facaden. Tidsånden, MeToo, krænkelsesparatheden og alt muligt andet sidder fast i halsen på ham. Hvor flygter en middel aldrende mand hen i hans situation? Til USA ifølge forfatteren. Det absurde får frit løb i denne provokerende og satirisk roman om vores samtid. Lars Saaby Christensen udgav for nogle år siden Oslotrilogien, ”Byens spor”. Med ”Halvbroren” vandt han Nordisk Råds Litteraturpris i 2002.

 

3. april, Jón Kalman Stéfansson: Dit fravær er mørke

Bogens titlen er indskriften på en gravsten. Bogen begynder på en kirkegård, hvor alting sådan set slutter, fordi hver eneste gravsten fortæller, at livet brast. Her møder erindring glemsel. Lige netop i det dødvande står hovedpersonen; mellem glemsel og erindring. Han husker ikke sit liv, så han må begynder bagfra, fra det som intet er for at genfinde livet, for at opstå af glemsel og dødvande, og måske forstå. Han er helt sikkert i live, for en kvinde, han møder på kirkegården, giver ham et kram som en kær ven. ”… så gengælder jeg omfavnelsen. Presser hende ind til mig, suger hendes varme blødhed i mig, mens jeg kæmper med tårerne”. Så er vi i gang med forfatter Jón Kalman Stéfanssons fantastiske fortælleunivers.  

 

12. juni, Kirsten Thorup: Erindring om kærlighed

Når tilværelsen bliver et spørgsmål at få enderne til at nå sammen, er det ikke altid rosenrødt at leve i rollen som enlig mor. Tara elsker sin datter som en mor gør, men kan Taras kærlighed bære igennem, når hun ikke kan indfri en sorgløs og økonomisk tryg barndom til sin datter? Det bliver fra to forskellige platforme de må genfinde relationen, som står i fare for at opløses. Vil det eller kan det overhovedet lykkes? Kirsten Thorup vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2017 for denne bog, som er et mesterværk.

 

21. august, Kerstin Ekman: Ulvespring

En 70årig jagtleder, Ulf, rammes af tidens omvendelse. Havde der ikke stået en hustru, som formåede at holde sammen på ham, er det ikke til at sige, hvad fortællingen ville munde ud i. Ulf rammes af ulvens blik, som han en tidlig morgen i skoven ser gennem kikkerten, det er et drømmesyn; en ensom og majestætisk ulv, lydløst vejrende i vinden. Synet af ulven borer sig langsomt indad og langsomt smuldrer alt, hvad han hidtil har stået på af holdninger og natursyn. Synet af ulven er skelsættende for hans liv, det tvinger ham til at tage afstand fra forestillingen om at mennesket skal herske over naturen og sørge for en naturlig balance.   

2. oktober, Audur Ava Ólafsdóttir: Eden

Alba er lingvist, hun underviser på universitetet i Reykjavik, rejser verden rundt på konferenser om uddøende sprog. Hun er midt i livet og så tager livet en drejning. Med få ord, men med meget tænksomhed lader Audur Ava Ólafsdóttir sin hovedperson sadle om, gå i sig selv og komme til det sted i verden, hvor hun får skabt et håb om et hjem og et liv, der ånder og lever. En fortryllende tænksom bog om ord, udtryk og betydning.

 

4. december, Kristian Bang Foss: Manden der bar solen

Den unge høvdingesøn Raudon har været sydpå i mange år, men rejser nu hjem for at tage magten efter sin far. Han forelsker sig hovedkulds i enken Thunra, dog uden at afsløre at han er bestemt til at blive gift med en anden. Imens viser det sig, at hans tvillingebror også rækker ud efter magten, og at faren slet ikke er klar til at afgive den. Bronzen slipper langsomt op, de gamle imperier i Middelhavet kollapser og verdens farer kommer helt tæt på. I midten af det hele står Raudon alene mellem krig og kærlighed mellem magt og kaos.

 

*************************

Tidligere har vi læst:

Sæson 2023

Tom Malmquist: I hvert øjeblik er vi stadig i live

I denne bog møder vi Tom Malmquist selv. Digterjeget er også hovedpersonen i bogen. Han kom ud for en forfærdelig tragedie, da hans kæreste blev indlagt akut før termin. Lægerne redder barnet, men ikke Toms kæreste. Et nyt lille liv er kommet til verden og et andet døde mellem hænderne på lægerne. Tom er i chok og midt i denne katastrofe må han kæmpe for at bliver anerkendt som barnets far. Hverken hans tilstedeværelse på hospitalet, fælles bopæl med moderen eller en dna-test er nok til at bevise faderskabet. Bogen viser en skæv magtbalance mellem kvinder og mænd, når det handler om forældremyndighed. Den fik tildelt Dagens Nyheters kulturpris og blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2016.

Dorrit Willumsen: Løg trækker tårer

Dorrit Willumsens bog fra 2019 handler om en kvinde, som går fra sit hjem og sin ægtefælle for at skabe sig en tilværelse fri og uafhængig af alt, hvad der binder hende af stivnede relationer og irriterende digitalisering. Hun finder en skunk i en lejlighed og her indretter hun sig. Hun søger friheden, men er det, hvad hun finder? Holger Lissner skriver i en salme: " …fri er kun den, der kan tjene". Bliver det også hvad Wendy opdager det nye sted? En anmelder skriver om bogen på www.litteratursiden: ”Det er næsten surrealistisk, men let og morsomt skrevet med lyrisk nerve og en særlig sanselighed, der understreger kvindens indespærring og mulighed for handling”. 

Carl Frode Tiller: Indkredsning bd.I 

De næste tre gange mødes læsekredsen om Carl Frode Tillers bøger om David, som har fået hukommelsestab. En annonce om det i avisen får flere til at reagere, og i personlige breve til David fortæller de om relationer og hændelser, som var engang. Det tegner på utrolig spændende måde hovedpersonen som barn, ung og voksen. Den fortælling er på ingen måde entydig. Ja, måske er den personlige identitet meget mere mangfoldig og langt mere broget end vi tror. Hver af brevskriverne lærer vi at kende gennem den livssituation, som de befinder sig i og de tanker, som de gør sig i dagene omkring den indrykkede avisannonce den 4. juli 2006.  

Carl Frode Tiller: Indkredsning bd.II  

Carl Frode Tiller: Indkredsning bd.III  

 

Josefine Klougart: Alt dette kunne du få

Hovedpersonen Barbara kaldes tilbage til barndomshjemmet på Mols, fordi hendes kræftramte far ligger på det sidste. Mens et liv lukker ned, åbner det også med en intensitet som forbinder Barbaras barndomsminder, naturen og familiens medlemmer med hinanden. Barbara er selv lige blevet mor og med en døende ved den ene side og en nyfødt ved den anden, folder livet og historien sig ud om det, der var, hvad der er, og hvad det skal blive til i ansvaret for, hvad der gives videre til den kommende generation.

**************

Sæson 2022:

Marie Helleberg: Kvinderne fra Thy

”Kvinderne fra Thy" er en fantastisk slægtsroman om forholdet mellem en mor og en datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy fra midten af 1800-tallet til første halvdel af 1900-tallet.

Marie Helleberg fortæller om sine egne formødre, og det er en fortælling om to stærke kvinders liv, der går brat ned og langsomt op. Et par særdeles selvstændige kvinder, der netop som kvinder kommer langt i livet. De finder sig ikke i hvad som helst, og mange mænd er usikre i deres selskab, da de aldrig helt ved, hvor de har dem.

Vi kender mest Marie Helleberg fra de flotte fortællinger om kendte historiske skikkelser, men her møder vi kvinder fra samfundets nederste del. Maria Helleberg modtog i 2019 Limfjordegnens Litteraturpris. Ikke mindst for netop sine slægtshistoriske romaner, senest ”Døtrene fra Thy”. 

Kell Westö: Tritonus, En skærgårdsfortælling.

Vi følger en berømt dirigent, hvis karriere hele tiden når nye højder. Han orkestrerer både musik, kvinder og en stor villa, som han får bygget langt fra kultureliten i byen. En dag brydes det storslåede liv af det private og nære og der bliver stille omkring ham. Han beskyldes samtidig af Me Too bevægelsen for grænseoverskridende handlinger, som ligger år tilbage. En ydre krise bliver til en indre krise. En midtvejskrise? Han kæmper for at finde melodien på ny og han må gribe dybt for at finde en kærlighed, som fra begyndelsen blev givet ham som barn.

 

Jón Kalman Stefánsson: Sommerlys og så kommer natten.

En tankevækkende fortælling om menneskers forskellighed, om at være menneske for sig selv, og i samfund og fællesskab med andre. I en lille by bliver trikotagefabrikkens direktør manisk optaget af sprog og ord og forfølger sproget ind i en verdensfjern tilværelse. Han leder efter sprogets rødder mellem latinske gloser og ender mellem galaksernes sorte huller. Han bliver byens astronom, og alligevel lever sproget og ordene mellem mennesker i samfund og samhørighed.

 

Audur Ava Ólafsdóttir: Svaner bliver ikke skilt.

Anne Klara Bæhr har skrevet følgende om bogen i en anmeldelse på www.litteratursiden.dk: ”’Svaner bliver ikke skilt’ er en sørgmunter, tankevækkende og humoristisk roman. Skildringen af hvordan Maria som en diva dyrker rollen som forsmået kvinde med to små børn, og hvordan hun nægter at se Floke, som den mand, han også var, er helt vidunderlig. Som i mange andre islandske romaner, film og TV serier spiller den barske og smukke natur en markant rolle. Under Marias ture til sommerhuset, kom jeg til at tænke på den fremragende krimiserie ’Fanget’.

Romanens titel henviser til det faktum at svanepar, med få undtagelser, danner par for livet. På islandsk hedder den ’Undtagelsen’, fordi Maria var undtagelsen i Flokes liv, men den danske titel siger faktisk mere om Marias sindstilstand.” 

 

Dostojevskij: ”Den sagtmodige” og ”Julefest og bryllup”.

Denne aften er der to fortællinger på programmet, "Den sagtmodige" og "Julefest og bryllup" af Dostojevskij. De danner optakt til september foredraget med Cecilie Rønnow Egerup. Om Dostojevskij siger Cecilie, at han var meget optaget af og bekymret for nihilismens fremgang i samfundet. Han var selv blevet styrket i sin kristne tro og frygtede (meget firkantet sagt!), at individualismen ville tilintetgøre først familien som institution, derefter samfundet som hele og til sidst menneskehedens grundlag (kærligheden).

 

Per Petterson: Jeg forbander tidens flod.

Hvad er der tilbage af én, når dem, man holder sig oprejst ved, falder?

I 2009 blev Per Petterson tildelt Nordisk Råds litteraturpris for denne bog om Avind Jansen. Vi følger Avind i 1989, hvor hans mor er alvorlig syg, selv er han ved at miste sin ægtefælle i et forlist ægteskab, Berlinmuren falder i 1989 og dermed står også hans politiske overbevisning i frit fald. Med hvad, skal han nu holde sig oppe? Der krydsklippes i fortællingens tid i november 1989 og Avinds ungdomsår og fortælle synsvinklen skifter på et tidspunkt til hans mors. Per Petterson har udgivet en række bøger om romanfiguren Avind Jansen, hans alterego. Senest er udkommet ”Mænd i min situation” i 2019. Per Petterson er også kendt for bogen: ”Ud at stjæle heste”.

 

Tom Buk-Swienty: Det ensomme hjerte

Tom Buk-Swienty mestrer at dykke ned i historiske epoker og fortælle menneskers personlige historie, så det er rystende spændende. Bogen handler om Hans Horn, som kom til Danmark, men som barn og ung oplevede det nazistiske Tyskland.  Bogen indledes med et citat fra Hans Horns upublicerede erindringer: ”Jeg er et ubetydeligt barn af det 20. århundrede, der uden at ville det, skulle blive vidne til mange mærkværdige, grusomme og skønne hændelser, mens jeg hele tiden bare prøvede at overleve på den ene eller anden måde”. Det er en stærk skæbnefortælling om en ung mand, som blev læge og flyttede til Danmark. Her bekæmpede han krigens gru ved at skrive og male. Han efterlod 5000 sider, et helt manuskript om sit liv - uden børnene og omgangskredsen vidste det!  I 2019-20 udstillede museet på Sønderborg Slot hans værker. Udstillingen hed Hans Horn og den evige krig. Kataloget kan også anbefales.     

 

*********************

Sæson 2021:

Jón Kalman Stefánsson: Historien om Asta

 "Historien om Asta er en storslået fortælling vævet sammen af en familie i flere generationer og medlemmernes liv i og uden for Island. Fortællingen flirter med døden og veksler fuldt behersket og forførende mellem den nære historie og det lange, seje træk. Mellem det lille menneske og det store univers. Efterhånden som den knejsende stolte, intelligente og kantede Asta træder frem, bliver hendes liv en prisme for en tid og en hel række af islandske skæbner. "

 

Audur Ava Ólafsdóttir: Ar

Islandske Audur Ava Ólafsdóttir vandt Nordisk Råds litteraturpris I 2018 for Ar. Den handler om Jonas Ebeneser, en mand i fyrrene, hvis ægtefælle har forladt ham. Da hun gik forlod både meningen og glæden ham også. Dog midt i det som krakelerede, da borer der sig en uventet ny glæde og mening frem. Den ville frem, og uden rigtig at vide af det slog Jonas ind på den vej. Egentlig havde han besluttet sig for at forlade livet, men vejen førte ham et sted hen, han ikke havde regnede med.

 

Maren Uthaug: Hvor der er fugle

Maren Uthaug er kendt som fast tegner af Politikens tegneseriestribe 'Ting jeg gjorde', og fra Marens blog, hvor hun veloplagt og humoristisk fortæller om alt lige fra livet som forælder til kommentarer om katten.

I ”Hvor der er fugle” kaster Uthaug sig over dystre temaer som utroskab, sindssyge og blodskam i den lille norske bygd Uthaug, som forfatterens familie stammer fra. En dyster fortælling om uretfærdige livsbetingelser, forkerte valg, bitterhed og barske vilkår, der er smukt fortalt i en enkel og nøgtern stil.

Torgny Lindgren: Slangens vej

Bogen gav Torgny Lindgren et internationalt gennembrud i 1982. Den foregår i 1800 tallet i Västerbotten, hvor de sociale skel ned gennem samfundet udnyttes på det groveste. Den stiller spørgsmål til uretfærdighed socialt som religiøst. Bogen blev filmatiseret i 1986 af Bo Widerberg.

 

********************

Sæson 2020:

"Vi kunne alt" af Merte Pryds Helle .

En selvstændig fortsættelse af "Folkets skønhed"  

 

Trilogi af Jon Fosse: Andvake, Olavs drømme og Kveldsvævd.

Norske Jon Fosse modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2015 for disse tre korte fortællinger om tid, skyld og kærlighed. To unge forelsker sig og forglemmer deres samvittighed for kærligheden. Hvordan det kommer til at gå, og hvilken mangel på erkendelse det munder ud i, er lidt et mysterium. Hvilke personligheder, der gemmer sig i de to mennesker, som her portrætteres, er også et mysterium – måske også for dem selv. De er dog ”kloge” nok til at skifte navn, da fortiden er ved at indhente dem.

Jon Fosse debuterede i 1983 og har udgivet 50 bøger både romaner, digte og billedbøger. Hans seneste bøger er udgivet i efteråret 2019, det er to anmelderroste bøger i en ny trilogi.

Vigdis Hjort: "Arv og miljø"

Det er ikke ukendt, at mennesker kan have forskellige opfattelser af samme begivenhed. Bogen af Vigdis Hjort handler om retten til at fortælle om familiebegivenheder, som den ene af døtrene oplevede dem. For det var sådan, det var. Eller var det?

Hovedpersonen Bergljot må konstatere, at sandheden er ilde hørt, men hun kæmper for at få lov til at fortælle sin version, som - hun mener - er sandheden om hendes og hendes søskendes far. 

Filosoffen Hannah Arendt har skrevet om hvor svært, for ikke at sige umuligt, det kan være for mennesker at komme videre med livet med hinanden, hvis ikke de bliver enige om fortællingen om en afgørende begivenhed, de har deltaget i.

I "Arv og miljø" er dette illustreret til fulde. Det er uhyre vanskeligt for familiemedlemmerne at forsone sig, når de ikke er enige om deres families historie. Romanen tager udgangspunkt i forfatterens eget familieforhold. Et mesterligt psykologisk drama.

Kjell Westö: Luftspejling 38

Kjell Westö fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2014 for romanen Luftspejling 38. Han er en af nordens vigtigste fortolkere af hvordan storpolitik griber ind i menneskers inderste liv. Roman kaldes af nogen på ”forfatterweb” for en thrilleragtig skildring af et Finland midt i modernitetens forandringer og på tærsklen til Anden verdenskrig.

Advokaten Thune står ved en korsvej i sit liv. Han er fornyelig blevet skilt fra sin smukke kone Gabi, som har fundet sammen med en af hans bedste venner i onsdagsklubben. Han har også lige fået ansat en ny sekretær fru Wiik. Men der er noget over den nye sekretær. Hun gemmer på mindelser fra den finske borgerkrig i 1918 og da hun hører en af stemmerne fra onsdagsklubbens møder, genkender hun den, og ubehagelige minder vækkes til live. Hendes traume er omdrejningspunktet i romanen.

Kirstín Marja Baldursdóttir: Karitas uden titel.

Kirstín Marja Baldursdóttir blev i 2006 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen. Den foregår for 100 år siden på Island, hvor pigen Karitas vokser op i en stor børneflok med en enlig mor. Moderen har ambitioner på børnenes vegne og flytter med hele børneflokken, så de får mulighed for at blive uddannede. Karitas første pligt bliver at sørge for hjemmet, så hendes søskende kan gå i skole og arbejde. Men Karitas har talent for meget mere end det. Hun vil være kunstner og der åbner sig en mulighed for, at det kan opfyldes. Undervejs møder hun den smukkeste mand, hun nogen sinde har set og hun bliver gravid. Det er en roman om de helt store følelser i tilværelsen, om drømme og længsler, om uventet lykke og ubærlig sorg og store lidenskaber. Om kunst og kærlighed.

Kirstín Marja Baldursdóttir: Karitas - kaos på lærred

I dette andet bind følger vi Karitas fra hun er ca. 40 år. Hendes drøm om at realisere sig selv som kunstmaler får hende til at forlade familien og leve sin drøm ud. Men hun kommer også tilbage til dem igen. Vi følger hende fra årene 1945-1999.

Første bind er en roman om de helt store følelser i tilværelsen, om drømme og længsler, om uventet lykke og ubærlig sorg og store lidenskaber. Om kunst og kærlighed. Andet bind er en stor skæbne beretning om hvordan Karitas klarer sig som kunstner og kvinde.

 

2019:

Jon Kalman Stefanssons trilogi:

Himmerige og Helvede. 

Englenes sorg. 

Menneskets hjerte. 

Katrine Marie Guldager: En uskyldig familie 

Birgithe Kosovic: Den inderste fare, bd 1. og bd 2.

Merete Pryds Helle: ”Folkets Skønhed”.