Foredrag

Menighedsrådet i Herstedvester arrangerer en række foredrag, som planlægges sammen med Albertslund Bibliotek, Herstedvester Forsamlingshus og Galgebakkens Beboerhus.
Foredragene har en bred vifte af emner i fokus - både kirkelige og mere alment oplysende emner.​ Gratis tilmelding på www.albertslundbibliotek.dk 

 
Sæson 2024

 

8. februar 2024 kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Kvinder gennem generationer med Pia Fris Laneth
Pia Fris Laneth tager os med på en 150 års kvindehistorie i en sprudlende familiekrønike, hvor personerne på gulbrune billeder får mund og mæle. Kort sagt masser af stolt kvindelig livskraft i en nærværende danmarksfortælling om kjolernes længde, lønnens størrelse, prævention, enlige mødre og kvindekamp for retten til at være statsborger, for frihed — og sjov.
Pia Fris Laneth modtog i 2007 LO’s store kulturpris og KRAKA-prisen for denne levende fortælling om arbejder- og bondekvinders livsvilkår. Folketeatret dramatiserede bogen ”Lillys Danmarkshistorie” udg. 2010, og forestillingen turnerede over hele landet for fulde huse i 2015-16.

 

13. marts kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Pressen og politikkerne ved chefredaktør for Altinget Jakob Nielsen.
I en tale ved overrækkelsen af Publicistprisen 2023 talte Jakob Nielsen om pressens nye store udfordring; ud over at skelne mellem de klassiske modsætninger sandt og falsk, sagde han at pressen nu oftere skal kunne skelne mellem løgn og vrøvl i nyhedsstrømme på særlig de sociale medier. Kildekritikkens og dermed publicisternes guldalder er indløbet, sagde han i den forbindelse. Hertil spørger vi: er tilliden til pressen dermed bevaret? Jakob Nielsen vil denne aften give et bud på hvordan pressen bevarer den kritiske indstilling til sig selv som den 4. statsmagt.

 

10. april kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Om Pink Floyd og ”The Wall” og relationer i en grænseløs tid. 
Mange kender følelsen, når relationer kommer for tæt på, og man bliver nødt til at trække foden til sig - eller barrikadere sig, for at bruge et udtryk fra ”The Wall” fra 1979.
Pink Floyd – kender; Thomas Ulrik Larsen giver med sit foredrag et bud på hvorfor ”Another Brick in the Wall, 5” taler lige ind i vores tid, hvor muren nok er revet ned, men erstattet af noget andet. Mange afskærer sig fra at indgå i samfund og relationer af angst for at få knubs, som han udtaler det i et interview i TV 2 Kosmopol. I forbindelse med forestillingen har Thomas Ulrik Larsen givet foredrag på Østre Gasværk om Pink Floyd og opsætningen af ”Another Brick in the Wall, 5” samme sted.
Med Roger Waters barske tekster og temaet: selvbeskyttelse og dermed risiko for selvisolation er der åbnet for en aften mere aktuelt end nogen sinde. Thomas Ulrik Larsen er cand. Mag i musikvidenskab og pædagogik med speciale i rockmusikanalyse og rock historie.

 

 

************* 

Sæson 2023

Den 15. februar 2023 Kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Lotte Kaa Andersen om Inge Lehmann. 
Først i 2017 blev der sat en buste op af Inge Lehmann ved Københavns Universitet, Vor Frues Plads. Hun var ellers ikke mindre end den, der opdagede, at jordens kerne. Hun var verdens første kvindelige geofysiker, seismolog, og på baggrund af målingerne af jordskælvsbølger fik hun allerede i 1936 viden om jordens inderste kerne. Alligevel gik der hen ved 15 år før hendes forskning blev anerkendt.

 ”Den inderste kerne” er også titlen på en biografisk roman om Inge Lehmanns private historie og videnskabelige karriere, som Lotte Kaa Andersen har skrevet. Inge Lehmann blev 105 år og som 99årig, i 1987, udgav hun sin sidste forskningsartikel. Lotte Kaa Andersen fortæller om den kendte familie Lehmann, det fine akademikerhjem og ikke mindst om Inges kamp om anerkendelse som forsker. Lotte Kaa Andersen er litteraturhistoriker og udgav fra 2015-2018 Hellerup-trilogien. Her af blev "Hambros Allé 7-9-13" shortlistet til Debutantprisen og nomineret til Læsernes Bogpris, og "Syv sind" blev nomineret til Bedste roman ved Mofibo Awards 2020.

 

Den 8. marts kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Sigge Winther Nielsen om entreprenørstaten. 
Politiske visioner, reformer og nationale forlig er der mange eksempler på, men er politikernes møje forgæves, når reformer alligevel ikke kommer i hus med det, der var tanken. Hvordan gør man denne proces bedre? spørger Sigge Winther Nielsen i sin bog ”Entreprenørstaten” fra 2021. Bogens titel er en del af svaret. Hvor hurtige beslutninger træffes, blottes den manglende dybde og grundighed. Men kan man gøre noget ved det?

Sigge Winther Nielsen er tidligere vært på Deadline og nu vicedirektør i Djøf.

 

Den 18. april kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Jan Grarup, fotograf i verdens krisezoner. 
Jan Grarup tager os med ind i bogværket: ”And then there was silence”. Bogen er et fotografisk monument over Jan Grarups årtier lange arbejde som fotograf i nogle af klodens absolutte krisezoner. Foredraget er højst personligt og absolut aktuelt, men samtidig også med glimt af håb for nogle af de mest formidable menneskelige egenskaber som overlevelse, omsorg og kærlighed dukker op midt i mørket og spottes også af krigsfotografens kameralinse. En tankevækkende aften som lægger op til refleksion.

 

6. september kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus. Aflyst.

 

3. oktober kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

”Ukraine og ukrainernes historie” 
Rejsen begynder ved Ukraines oprindelse, Kiev-staten og bevæger sig op gennem både vikingetid, middelalder, det habsburgske og osmanniske imperium til unionen med Rusland og indlemmelsen under Sovjetstaten, Tjernobyl-ulykken og tiden efter 1991 med den orange revolution og med Zelenski som præsident siden maj 2019. Det er en lang rejse for et land, som nu har været et selvstændigt, stort, europæisk land i 30 år. Det er cand.mag. Thomas Køhler, som giver den historiske baggrund for Ukraines udvikling, som vi har set de senere år, og et indblik i hvordan forholdet til Rusland – og Vesten har været gennem tiderne. Ukraine er et land med mange problemer og hvilken fremtid har landet og folket? Thomas Køhler afsøger mulighederne for, hvor krigen fører ukrainernes rejse hen.

Thomas Køhler stiftede Akademisk rejsebureau 2005. Frem til 2021 var han rejseleder i lande som Rusland, Belarus (Hviderusland), Ukraine, Georgien og Armenien samt Israel/Palæstina. I dag underviser han på Folkeuniversitetet og laver podcasts om nyheder fra Rusland – med ugens gæst, Her giver Thomas Køhler et indblik i, hvad det er for nyhedshistorier, den almindelige russer, møder i det daglige nyhedsbillede. Blandt hans gæster har været Uffe Gardel, Sonja Vesterholt, Jens Jørgen Nielsen, Leif Lønsmann og Artem Stampe.

 

23. november kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Fortællingens force ved David Bugge.
Hvad vil det sige, at menneskelivet er en historie? Og hvordan kan opdigtede historier påvirke vores eget liv? Med eksempler fra litteraturens, filmens og filosofiens verden reflekterer David Bugge i dette foredrag over fortællingens styrker (og svagheder) med hovedfokus på løgnens og sandhedens forbandelser og velsignelser. Foredraget kommer bl.a. omkring Karen Blixen, K.E Løgstrup, Astrid Lindgren, Lars Von Trier og Karl Ove Knausgård samt ind på eksistentielle temaer som død, kærlighed, trøst og livsmod.

David Bugge er forfatter og lektor ved Aarhus Universitet. Han er blevet kaldt sin generations største arvtager efter Løgstrup og en brobygger når det gælder at forene litteratur og teologi.

- - -

 

I 2022 arrangerede vi foredrag med:

Ole Stig Andersen om: ”Mellemøsten og Zionismen, en historisk og aktuel redegørelse.”

Connie Hedegaard om: ” hvordan skal vi håndtere klimaet?”

Ove Korsgaard om: ”Grundtvig – En gigant i dansk kultur og åndsliv”

Foredrag om de danske Rytterskoler om Rytterskolen i Herstedvester og den tidligere overlærer og forfatter Zakarias Nielsen.

Cecilie Rønnow Egerup om Dostojevskij

Anna Libak: Hvordan kunne det gå så galt? Konflikten mellem Ukraine og Rusland

Jeanette Varberg: om MeToo, Kvinder og magt.

 

Sæson 2021:

Thomas Thurah: 12 mordere i Herstedvester Fængsel

Kunstner Martin Bigum: Min kunsthistorie 

Om Ebbe Kløvedal Reichs forfatterskab og sære åndelige rejse ind i kristendommen.  Foredrag ved Helge Rørtoft-Madsen

 

---------

Sæson 2020:

Iskerner, som i Grønland og Antarktis fortæller om klima- og verdenshistorien af professor Jørgen Peder Steffensen .

Genforeningen i 1920 - et fredeligt resultat af en stor krig ved historiker Hans Jørgen Lych Larsen.

Fædre og forældreskab af sociolog og forfatter Aydin Soei.  

Beethoven i Rytterskolen: 250 år. Et musik foredrag ved Jeppe Rönnow, musikanmelder og musikjournalist, samt organist i Herstedvester Kirke. Aftenen fungerer også som introduktion til klavereftermiddagen med Beethovens sonater søndag den 8. november kl. 15.00 i Rytterskolen.

   Arrangementer