Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Foredrag

Menighedsrådet i Herstedvester arrangerer en række foredrag, som planlægges sammen med Albertslund Bibliotek, Herstedvester Forsamlingshus og Galgebakkens Beboerhus.
Foredragene har en bred vifte af emner i fokus - både kirkelige og mere alment oplysende emner.​ Gratis tilmelding på www.albertslundbibliotek.dk 

Sæson 2022

Torsdag den 10. februar kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Ole Stig Andersen om: ”Mellemøsten og Zionismen, en historisk og aktuel redegørelse.”

I over 100 år har Mellemøsten været et kludetæppe over stormagternes ambitioner og forsøg på at dele regionen op. Ole Stig Andersens vil gennem en analyse beskrive, hvorledes kludetæppet er sammen sat, hvorledes situationen i Mellemøsten tegner sig, og hvorledes Israel er blevet som tilfældet er. Verdenskrige, religiøs/mytisk herkomst og stormagts politik indgår i hans fremstilling af vore tids måske mest tragisk-komplekse problemstilling.

 Ole Stig Andersen var øverste chef for PET 1975-1984. Herefter var han i en tiårig periode generalsekretær for Advokatsamfundet og fra 1995-2000 direktør for Folketinget.

 

Torsdag den 24. marts kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Connie Hedegaard om: ” hvordan skal vi håndtere klimaet?”

Connie Hedegaard vil tale om, hvordan vi på en succesfuld måde kan forene klimaudfordringerne, den stigende befolkning på kloden og den vækst, som vi har brug for. Hvad kan politikerne og erhvervslivet gøre, og hvad skal vi alle som ansvarlige borgere gøre? Connie Hedegaard beretter personligt og veldokumenteret om en af tidens helt store udfordringer, hvis ikke den største.

Som miljøminister og EU-kommissær fik Connie Hedegaard ofte stillet spørgsmålet, hvad hun havde tænkt sig at gøre ved klimaet? Og gennem hele sin karriere har hun forsøgt at løse de hurtigt voksende klimaforandringer og udfordringer, som vi står over for de kommende år.

 

Onsdag den 20. april i Rytterskolen

Ove Korsgaard om: ”Grundtvig – En gigant i dansk kultur og åndsliv”

N.F.S. Grundtvig er ikke til at komme uden om. Man støder konstant på ham i debatter om dansk kultur og identitet, i diskussioner om skole og kirke, i historieundervisning og sangbøger, og ikke mindst når vi synger hans sange og salmer i forbindelse med årets højtider. Men hvem var Grundtvig? Hans livshistorie er et drama, hans tankeunivers fyldt med ideer og hans visioner så vilde, at vi først nu er i færd med at forstå flere af dem. I foredraget gives en introduktion til giganten i dansk kultur og åndsliv.

Oplægsholder Ove Korsgaard er professor emeritus i pædagogik og forfatter til flere bøger om Grundtvig.

 

10. maj kl. 19.00 i Rytterskolen

Foredrag om de danske Rytterskoler om Rytterskolen i Herstedvester og den tidligere overlærer og forfatter Zakarias Nielsen.

Denne aften åbner vi for et dobbelt foredrag ved hhv. lokalhistorier Emil Kruse, som vil fortælle om rytterskoler, og Jørgen Nielsen som vil fortælle om Rytterskolens tidligere overlærer Zakarias Nielsen, som var lærer fra 1868 til 1884 og hans forfatterskab. Rytterskolen var dengang indrettet med en skolestue og en lærerbolig. Menighedsrådet udstiller tillige en skolepult og trebinds værket med Zakarias Nielsens ”Romaner og andre fortællinger”. Med foredraget forbereder vi os til Rytterskolens 300 jubilæum, som holder senere i 2022.

Der er gratis tilmelding på www.Albertslundbibliotek.dk  

 

13. september kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Cecilie Rønnow Egerup om Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij er blandt verdenslitteraturens giganter, men hvad kan vi som moderne læsere i det 21. århundrede lære af Dostojevskij og 1800-tallets Rusland? Dostojevskij begyndte sit forfatterskab som socialrealist og en ”samfundets seismograf”, men endte med en større litterær afdækning af menneskets prismatiske indre og temaer som tro og tvivl, ideologi, moral og fri vilje. Cecilie vil gennemgå Dostojevskijs liv, samtid og forfatterskab med et særligt ophold ved hans sidste og største værk - den kalejdoskopiske kæmperoman Brødrene Karamazov.

 

11. oktober kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Anna Libak: Hvordan kunne det gå så galt? Konflikten mellem Ukraine og Rusland

Anna Libak, som i foråret 2022 blev kåret til vinder af Fonsmark-prisen, kommer til Herstedvester Forsamlingshus. Berlingskes chefredaktør skrev i den forbindelse om Anna Libak: at hun ”står fast på sine egne værdier, selv når tiderne skifter. Mens verden har forandret sig dramatisk, har Anna Libak holdt fast i sin umiskendelige personlige stil og sine kontante analyser af verdenssituation”. Det er netop det sidste hun er inviteret til at tale om hos os. Om sit foredrag skriver Anne Libak: ”Rusland har annekteret den ukrainske halvø Krim og kontrollerer i dag en stor del af Østukraine gennem de såkaldte folkerepublikker i Donetsk og Lugansk. Ifølge EU og USA truer den russiske aggression med at undergrave den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev indstiftet med ophøret af den kolde krig. Ifølge russerne er der aldrig blev indstiftet en ny verdensorden siden Sovjetunionens opløsning. Tværtimod har EU og USA gennem NATO's og EU's aktive ekspansion mod øst undermineret alle forsøg på at etablere en ny kollektiv retsorden. Så hvordan kunne det gå så galt, at vi skal tilbage til før Gorbatjovs tiltræden i 1985 for at finde et tilsvarende dårligt forhold?”

 

 

15. november kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus

Jeanette Varberg om MeToo, Kvinder og magt

Vi ligger stadig under for et kvindesyn, som igennem årtusinder har gennemstrømmet de store verdensreligioner, skriver Jeanette Varberg. Og de er i høj grad udviklet i en tid, hvor politisk maskulin magt og krig definerede dagsordenen, skriver hun videre i oplægget til aftenens foredrag, hvor Jeanette Varberg tager fat om roden på ligestillingen og trækker perspektivet helt tilbage i fortiden, for at se hvordan mennesker har levet sammen før og åbner op for en diskussion af, hvordan vi skal leve sammen i fremtiden.

"Historien giver os en milliard muligheder for scenarier, som kunne have været sket, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke, hvad nu hvis kvinderne i de første kristne menigheder havde vundet deres kamp for ligestilling, og kvindelige præster var blevet tilladt for næsten 2000 år siden? Der var faktisk flere generationer af kvinder, som havde indflydelse, før mændene lukkede adgangen til magten for kvinderne igen. Var det ikke sket, så havde den vestlige verdens kvindesyn været fundamentalt anderledes. Derfor er det også vigtigt at holde fast i ligestillingsdebatten i dag og udfordre de gamle kønsroller og sædvaner," siger Jeanette Varberg.

 

Vi havde følgende foredrag i 2021:


Thomas Thurah: 12 mordere i Herstedvester Fængsel

 
Kunstner Martin Bigum: Min kunsthistorie 

 

Om Ebbe Kløvedal Reichs forfatterskab og sære åndelige rejse ind i kristendommen.  Foredrag ved Helge Rørtoft-Madsen

 

Aflyst: Anne Marie Mai: Digteren Dylan.

Sangskriveren, musikeren og kunstneren Bob Dylan er fyldt 80, stadig aktiv og stadig genstand for polemik. Han er en af klodens største ”celebrities”, en gåde, der foretrækker at forarge og overraske frem for at leve op til publikums og mediernes forventninger. Hans sange er for længst blevet klassikere i alverdens sangbøger. Foredraget ser nærmere på temaerne i hans sange og på, hvordan han arbejder med billedkunst, film og reklamer.

Hvorfor fik han Nobelprisen og var det en god beslutning? Og hvad kendetegner hans nyeste album, Rough and Rowdy Ways?

---------

Tidligere har vi også haft følgende foredrag:

2020

 

Iskerner, som i Grønland og Antarktis fortæller om klima- og verdenshistorien af professor Jørgen Peder Steffensen .

 

Genforeningen i 1920 - et fredeligt resultat af en stor krig ved historiker Hans Jørgen Lych Larsen.

 

Fædre og forældreskab af sociolog og forfatter Aydin Soei.  

 

Beethoven i Rytterskolen: 250 år. Et musik foredrag ved Jeppe Rönnow, musikanmelder og musikjournalist, samt organist i Herstedvester Kirke. Aftenen fungerer også som introduktion til klavereftermiddagen med Beethovens sonater søndag den 8. november kl. 15.00 i Rytterskolen.

Arrangementer